Kippen voeren met de Feed-O-Matic is leuk en eenvoudig! De gewenste hoeveelheid voer wordt in de voerbak geschept en de kippen kunnen de gehele dag door zelf bepalen wanneer ze willen eten. Hierdoor kunnen ze niet zonder eten komen te zetten en dien je alleen het voer aan te vullen als het op begint te raken. Handig als je een weekendje weg wilt! De kippen begrijpen meestal niet meteen hoe de trapbak werkt, het is dan ook handig als ze hier in de eerste weken mee geholpen worden.

 

Legmeel

Legkorrel

Leggraan

Kippenvoer voor in de Feed-O-Matic

In de trapbak kun je verschillende soorten kippenvoer gebruiken. Legkorrel, legmeel en graan. Hiernaast kunt je ook complete mixen in de voerbak doen echter zullen enkele eigenwijze kippen te neiging hebben om de lekkerste graantjes eruit te halen.

 

Wat eten kippen?

Kippen zijn van nature alleseters, dit houdt in dat ze zowel vlees als groente eten. Goed gebalanceerd kippenvoer komt deze behoeftes tegemoet door middel van legkorrel. Dit bestaat uit vitamines, granen, grit en groentes. Voer daarbij nog grit en maagkiezel, zodat de kippen het voer goed kunnen verteren. Daarnaast kan je het kippenvoer aanvullen met bijvoorbeeld meelwormen of insecten.

 

Hoeveel eet een kip?

Hoeveel een kip eet hangt af van het ras, de temperatuur en of ze aan de leg is. Over het algemeen eet een legkip zo’n 100 gram kippenvoer per dag. Hobbykippen en voornamelijk de kleinere zullen een stuk minder eten, ca 50 gramm. In de winter eet een kip iets meer, warm blijven kost behoorlijk wat energie. Ook eieren leggen kost veel energie, een leggende kip zal daardoor meer eten.

De trapbak neerzetten en de kippen laten wennen

Zet de kippen voerbak op een stabiele ondergrond om te voorkomen dat de voerbak omvalt. Vul de trapbak met kippenvoer, zoals legkorrel en leg in de eerste instantie een zware steen op de trede om ervoor te zorgen dat de klep open blijft staan. Strooi ook wat kippenvoer op het trede om ze te lokken. Nadat je kippen eraan gewend zijn, haal je de steen weg maar laat je wat gestrooid voer liggen. Stappen de kippen zelfstandig op de trapbak, dan kan je de restjes kippenvoer weghalen en voortaan via de trapbak geven.

 

Kippen voeren in de winter

De Feed-O-Matic is winterhard, in tegenstelling tot vele andere voerbakken voor kippen. Het materiaal is van hoge kwaliteit en de voerbak kan goed worden afgesloten. Hierdoor is kippen voeren in de winter een eitje! Ook tijdens de zomermaanden is de Feed-O-Matic een goede keuze. Uv-straling kan niet door de voerbak heen komen, waardoor het kippenvoer niet snel bederft en de kleuren van de trapbak mooi blijven. Bekijk de andere voordelen van de trapbak.

Ongedierte en kippenvoer

Waar kippen zijn, is vaak ook ongedierte. Dit komt doordat het kippenvoer een makkelijke snack is voor ongedierte zoals muizen en ratten. Het risico hiervan is dat de kippen besmet kunnen raken met ziektes die het ongedierte met zich meebrengt. Gelukkig is dit goed te voorkomen met de Feed-O-Matic. Deze slimme voerbak houdt het kippenvoer veilig van ongedierte en voorkomt hiermee een hoop ellende. Ongedierte bestrijden kan ook met andere producten zoals deze muizenvallen